Sellye Város Önkormányzat

Tisztelettel köszöntöm Sellye Város Önkormányzata és a település valamennyi lakója nevében! Annak reményében hívom erre a virtuális ismerkedésre, hogy ezután személyesen is felkeresnek minket, meglátogatják városunkat.

Sellye az Ormánságnak nevezett, gazdag néphagyományokkal és az ország egyik legváltozatosabb élővilágával rendelkező tájegység legnagyobb települése. A térség mediterránhoz hasonló éghajlata, az évszázadok óta érintetlen természet, a Dráva folyó közelsége mind-mind komoly vonzerő a pihenni és felüdülni vágyó ide látogatók számára. A Duna-Dráva Nemzeti Parkot is érintő kerékpáros és gyalogos túraútvonalakon bejárhatják e mesés táj minden szegletét, betekintést nyerhetnek a régmúlt építészeti értékeibe is.

A Sellyével kapcsolatos első írásos feljegyzés 1292-ből származik. Mátyás király idejében birtok és papi centrum volt, a török hódoltság alatt Nahie, azaz bírósági kerület. 1781-ben II. Józseftől mezővárosi rangot kapott, melyet 1872-ig tartott meg.
 

Az I. világháború idején a szerb megszállás alatt három évig járásszékhely volt. 1950-64 között újra járásszékhely, ekkor 49 település tartozott hozzá. 1970-től nagyközség, 1997. óta város.
 

A sellyei Kis Géza Múzeumban megismerhetik a Dráva mentén és árterületén élő nép archaikus életformáit, megtekinthetik az Ormánság messze földön híres szőtteseit, népi bútorait, kerámiáit és a magyar népi építészetben külön fejezetet jelentő talpasházat és más épületeket, illetve az „Üdvözlet Sellyéről” című, helytörténeti kiállítást. Jelentős idegenforgalmi vonzerő a nagy kiterjedésű zöldterületen fekvő Termálfürdő is, ami májustól szeptemberig várja a fürdőzőket. Több kulturális rendezvénnyel is várjuk a településre látogatókat. Ilyen az évente megrendezett Dinnyefesztivál, az Ormánsági Pünkösd Fesztivál vagy az „Ormánsági Fehérhurka Fesztivál” ahol hagyományos ormánsági ételeket lehet készíteni, illetve kóstolni.
 

Tisztelettel meghívom Önöket a városunkba, s minden kedves vendégünknek nagyon kellemes időtöltést, pihenést kívánok!

Nagy Attila Polgármester